Snurkrijke nachten
Al jaren kreeg ik elke ochtend dit antwoord van mijn man na een snurkrijke nacht (die het snurken veroorzaakte) te horen: ‘Ik snurk niet!” De eerst liefdevolle porren van mij in zijn zij en arm verplaatsen zich naar een tactischer mikpunt, zijn schenen. Het duurde even voordat de man zich hardop afvroeg waar die blauwe plekken op zijn schenen toch vandaan kwamen. Het mishandelen van mijn partner is natuurlijk niet de oplossing voor zijn snurkprobleem of beter gezegd mijn probleem. Hij sliep en snurkte er lustig op los terwijl ik bij elke snurk denkbeeldig een boom kapte in een donker en verlaten bos. Ik stopte met fysiek geweld en wendde mij tot oordopjes en het luisteren van boeken tot diep in de nacht. Nu blijkt er een alternatieve oplossing te zijn die het snurken bij de partner (meestal man) kan verminderen en, schrijven jullie even mee, misschien wel voorgoed stopt. Het gaat hier om niemand minder dan, tromgeroffel (ik heb nu al zin om weer te gaan slapen) de Bromelia Ananas.
Voordat ik jullie voorstel aan deze vrolijke ananasplant wil ik graag weten waarom (overwegend) mannen snurken, daarna vertel ik jullie alles over dit wonder in een plantenpot.
Snurkende bedgenoot
Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 45% van de mannen snurkt met enige regelmaat. Mannen bezitten een groter slokdarmhoofd en in liggende houding vergroot dit kansen op vernauwde luchtwegen. Zo’n 25% van de vrouwen snurkt. Snurken kan erfelijk zijn, maar helaas zijn er nog veel meer andere factoren die snurken activeren en bevorderen.
Snurken gebeurt als er een belemmering (weer zo’n mooi woord toch?! Ik belemmer, jij belemmert...) van de ademhaling plaats vindt. Dat maakt dat de lucht zich door een nauwe opening moet persen en juist dat zorgt voor trillingen van de keelweefsels. Die trillingen zijn, je raadt het al, snurkgeluiden.
Hieronder volgen een aantal algemene en persoonlijke oorzaken die het snurken (voor zowel mannen als vrouwen) kunnen veroorzaken:
-
Slappe spieren in de keel en mond
-
Alcohol (heeft een spierverslappende werking)
-
Slapen op de rug
-
Een verdikking van de keelwanden
-
Salpen op de linkerzij
-
Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig (je doet het niet snel goed hoor)
-
Slapen op je rechterzij
-
Overgewicht
-
Verstopte neus
-
Roken
-
Vergrote keel- en/of neusamandel
-
Ouder worden (heeft ook een spier- en slijmvlies verslappende werking)
-
Oververmoeidheid
Nu schakelen we eindelijk over naar de Bromelia Ananas ook wel de Pineapple plant genoemd: Bromelia Ananas.
Deze tropische verrassing komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Uruguay. Ze zijn een neotropische familie oftewel ze groeien uitsluitend on de tropen. De eerste resten die van de Bromelia werden gevonden, zijn meer dan 30 miljoen jaar oud. Geleerden denken dat de Bromelia’s 65 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. De Inca’s. Azteken en de Maya’s gebruikten bijna elk deel van deze plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies. De oer-Bromelia verschilt niet veel van het eeuwenoude exemplaar. We zullen het niet zo snel eten, maar een snurkceremonie bezweren ligt wel in mijn planning als ik deze plant geef of beter mijn kinderen laat geven voor vaderdag. Komt het toch minder hard aan. Maar waarom geef je iemand die snurkt deze plant?
Zuurstoftank
De Bromelia Ananas is een zuurstoftank verpakt als tropische verrassing. De meeste planten produceren zuurstof overdag, deze kleurrijke plant geeft juist ’s nachts zuurstof. Daarnaast verspreidt deze ananasplant een heerlijke geur die de luchtwegen zal openen en geeft ook een enzym (bromeliane) af die een heuse ontstekingsremmer is. Deze combinatie maakt de plant ideaal voor een permanent verblijf in je slaapkamer en dan het liefst op het nachtkastje van je snurkende man (of vrouw). Soms zet je de plant gewoon even op je eigen nachtkastje bij een griep of verkoudheid om hem daarna weer snel naast je geliefde te zetten. De Bromelia Ananas heeft een positieve en fleurrijke uitstraling en past in elk interieur.
De liefde voor de anti snurkplant gaat door het hart. De liefde van deze anti snurk plant gaat door zijn hart want naast water op zijn kluit, ontvangt hij ook graag water in zijn hart. In de steel waaruit de bloem groeit wordt namelijk water opgeslagen. Staat de plant in bloei? Spuit dan met een plantenspuit de bladeren. De Bromelia laat via zijn hangende bladeren weten dat hij dorst heeft. Verstrek het water dan ook meteen.
Het is natuurlijk de bedoeling dat de Bromelia zo dicht mogelijk bij je snurkende partner staat, alleen zoekt hij soms ook de zon op. Direct zonlicht is geen vereiste wel een temperatuur tussen de 15°C en 35°C. Zie je de bladeren geel of bruin kleuren? Dan is zijn standplaats iets te zonnig ingesteld.
Je hoeft deze plant niet persé bij te voeden. Wil je dit toch doen dan is het raadzaam om alleen bij te voeden in de zomer want in de winter gaat de plant in een soort winterslaap. Geef de voeding eens in de twee weken en houd de helft van de aanbevolen hoeveelheid voor kamerplanten aan. De Bromelia heeft niet veel nodig.
Ronkende snurkmachine
Samenvattend is het geven van deze vrolijkerd verstandig als de liefde van je leven ’s nachts verandert in een ronkende snurkmachine die zijn geluidsweerga niet kent. Deze plant doet geen keiharde beloftes, maar ik zie wel kansen dat het snurken ook mijn slaapkamer kan verlaten en wie weet wel voorgoed. Dus ren naar Groene Vingers en schenk deze plant zelf of via je kinderen aan je man/vader en laat de rust wederkeren in je slaapkamer en geef het snurkprobleem door aan de Bromelia.
Welterusten!