Een groen(t)e plant geeft je meer focus
Groenten zijn goed voor je. Wie kent deze zin niet uit zijn of haar jeugd of erger nog, je bezigt hem zelf ook richting anderen?! Ik heb goed nieuws voor je, planten zijn ook uitermate goed voor je. Ze maken je vrolijk (ja, groente zie daar maar eens in de buurt te komen), relaxter en door een plant kun je beter focussen. Weet je wat nog beter is? Een groente als kamerplant. Ik zeg een win-win. Deze keer gaan we het hebben over de erwtenplant. Erwten zijn mijn all time favorite groenten en dan het liefst (mijn man is nu even een teiltje halen om mijn slechte smaak weg te spoelen) gecombineerd met wortels, maar een erwten-wortelplant is er helaas (nog) niet. Kom dan neem ik je mee in de groen(t)e wereld van de erwtenplant.
Triple woordwaarde bij Scrabble
De erwtenplant is een hangende vetplant uit Zuid Afrika. Daar is hij trouwens een ordinaire kruipende plant. Ik vermoed dat de overtocht naar Europa hem heeft genoodzaakt het hogerop te zoeken. Zijn echte naam is Sencio rowleyanus’ en is als vetplant begonnen in de drogere gebieden van Zuidwest-Afrika om precies te zijn. De erwtenplant hoort bij de composietenfamilie en die familie is op zijn beurt de grootste plantenfamilie, op de orchideeënfamilie na, van de wereld met wel 25.000 soorten wereldwijd. Ze worden ook wel de samengesteldbloemigen genoemd, als je daar niet een triple woordwaarde bij Scrabble mee verdient dan weet ik het ook niet meer. Van de Senecio zijn er wel meer dan 1.000 soorten, toch is er van de erwtenplant maar één soort en dat maakt hem nog bijzonderder.
Strak watermanagement
Voordat je met hem in zee gaat is het van belang om te weten dat hij niet altijd duidelijk is in zijn behoeften. Je zal hem daarbij moeten helpen, o.a. om te zien waar hij het beste in jouw huis tot zijn recht komt, want aan hem kun je het niet overlaten. De verwarring zit hem bijvoorbeeld in dat hij van een beetje direct zonlicht houdt maar beter af is op een iets donkerder plekje, maar zeker daglicht en vooral van boven. En daarmee komen we ook bij het onderdeel water geven aan. Deze plant heeft een strak watermanagement nodig, je kunt en mag hier niet van afwijken anders legt hij het loodje. Geef van onderaf water met behulp van een pot waar een gaatje onderin zit of zelfs een hele rand. Het water zal zijn weg vinden naar de wortels en wat er overblijft gooi je weg. Door deze manier van water geven, blijven de blaadjes niet alleen droog maar ook mooi groen. Eén keer per week of één keer per twee weken water geven is helemaal top.
Groene parelsnoer
Als je een ervaren watermanager bent, dan kun jij genieten van een hippe vetplant waarvan zijn bolronde, vlezige blaadjes op doperwten lijken. De Engelsen noemen hem liefkozend de Senecio ‘string-of-pearls’. De lange, met dikke blaadjes bezette stengels zou zo door het leven kunnen gaan als een groen parelsnoer. Hij is op zijn mooist als hij de ruimte krijgt om zijn lange stengels vrij spel te geven, dus het liefst zit hij in een hangpot of in een hoge pot bovenop een kast. Zolang hij naar beneden kan groeien hoor je hem niet klagen en dat is voor een plantenliefhebber ook wel eens verfrissend. Al dat hogerop klimmen wordt een mens ook moe van laat staan een plant.
Oh ja, nog een niet onbelangrijk detail over deze op het oog onschuldig lijkende plant: hij is giftig! Ik herhaal, hij is giftig! Beter hou je hem uit de buurt van je kinderen en katten. Als je plannen hebt om de plant te verpotten, trek dan handschoenen aan. Dit geldt natuurlijk ook voor het snoeien van de plant. Als de stengels te lang worden, kun je er een stukje afknippen en doe dit dan vlak boven een blaadje. De verwachting is dat de stengel gewoon weer verder groeit of vertakt op de plek waar je hebt geknipt. Wist je dat je zo’n afgeknipte stengel heel gemakkelijk kan stekken?! Geef ook eens een stekje van je Senecio rowleyanus weg. Omdat het kan!
Ik wens je veel plezier met deze groene parelsnoer. Ik ga een sprintje trekken naar de supermarkt voor een groente parelsnoer van erwten en wortels.