O Dennenboom
“O denneboom”, of eh is het nou dennenboom? Duh, het is natuurlijk dennenboom Chantal en door, “Ik heb u laatst in ‘t bos zien staan, toen zaten er geen kaarsjes aan. O dennenboom, o dennenboom, wat zijn je takken (hou het woord even vast en dan zingen we allemaal uit volle borst) wòòòòòòòòònderschoon”. Geef toe, je hebt hardop meegezongen hè?! Was even bevrijdend toch. Dan nu over naar de reden van deze blog, ‘Hoe verzorg je nou een dennenboom of een spar. (De spar is hier overigens wel de echte naaldboom, maar is verloren gegaan in de vertaling van o tannenbaum naar de Nederlandse versie. Zo zie je dat vertalen ook gewoon een vak is)?
Kerstboom symbool voor vruchtbaarheid en vernieuwing
Zeker weten doen we het natuurlijk nooit, maar de kerstboom zoals wij hem nu kennen is waarschijnlijk ontstaan vanuit Germaanse tradities. In de zestiende eeuw werden er al bomen versierd voor het vieren van winterfeesten. De boom werd toen gezien als een symbool voor vruchtbaarheid en vernieuwing. Pas later verklaarde de Duitse theoloog Maarten Luther de boom tot symbool voor de geboorte van Jezus Christus.
Als je denkt dat dat lang geleden is, heb ik hier nog een bericht voor je dat je als schokkend kunt ervaren. De kunstkerstboom stamt al uit 1883, ja laat dat maar eens goed inzinken. Die kunstkerstbomen werden destijds gemaakt van geverfd dons. In de roaring twenties waren deze bomen niet aan te slepen want goedkoper uiteindelijk dan ieder jaar een nieuwe boom aanschaffen.
Nog een feitje dat je mag jatten van mij als de conversatie stokt tijdens het kerstdiner. De takken van naaldbomen worden al eeuwen boven deuren en ramen gehangen (zoals wij nu onze huizen daarmee versieren). Men dacht dat de groene takken geesten en heksen verjoegen. Probeer het eens.
Kerstboom zonder of juist met kluit, ben jij er al uit?
Voordat het echte verzorgingswerk begint, wil ik even onderscheid maken tussen een boom met en een boom zonder kluit.
Boom met kluit
De boom met kluit wil direct, nadat je hem hebt gekocht, water dan houden jullie het samen langer uit. Je hoeft de boom niet persé buiten te zetten om te acclimatiseren, een garage of koele plek in je huis is ook oké. Zo kan ie even wennen aan de warmere temperatuur in je huis. Als de boom zijn gewenningsperiode achter de rug heeft, mag je hem op een lichte plek (geen direct zonlicht) zetten. Droge lucht kan hij ook niet waarderen dus hou hem weg van een airco en tocht, maar wel samen met andere planten (zuurstof baby). Te dicht bij de verwarming (minimaal twee meter afstand) is een dikke vette nee wat de deskundigen betreft. Enne nepsneeuw erin spuiten lijkt geweldig en toch verkort je daarmee het leven van je kerstboom. Zorg ook voor lampjes die niet te warm worden. De kerstboom is, je verwacht het niet, meer het type van less is more. Geef hem dagelijks water en maak het ook hier (hallo watermanagement) niet te nat. De takken besproeien is altijd een goed idee.
Wist je dat je met al die verzorgingstips de boom in leven kan houden (kans is veertig tot zestig procent)? Je kunt hem dus planten in je eigen tuin. Let wel op dat je dit niet doet als het vriest of als je ziet dat er dikke afgestoken wortels aanhangen dan is de overlevingskans nihil. Er zijn nog veel meer zinnige tips om voor de aankoop van een boom met kluit te checken hoe levensvatbaar hij is. Vraag ernaar bij de verkoper of surf op het internet en je zult vinden wat je zoekt.
Boom zonder kluit
Als je een boom zonder kluit koopt, moet hij vers gekapt zijn. Ik snap heel goed dat we niet met zijn allen het bos in kunnen duiken om een kerstboom af te zagen, toch kun je al veel aflezen van het bedrijf waar je de boom koopt. De boom zonder kluit is net als een bloem, bedenk dat er ook hier een stukje (circa drie centimeter) vanaf moet en wie kan dat nu beter doen dan de kerstbomenverkoper zelf. Is ie toch een beetje vers gekapt. Ook de kluitloze boom heeft tijd nodig om te wennen aan de temperatuur in je huis, laat hem op adem komen buiten, in een schuur of in een donkere koele ruimte binnen. Zet de boom eerst in een volle emmer met water zodat de boom zich vol kan zuigen met water en went aan het temperatuurverschil. Als ie naar binnen mag (na een dag is het prima te doen) zet hem dan in een standaard en geef hem om de twee dagen water. Tip van kerstflip: als je tijdens het water vullen er één eetlepel kristalsuiker aan toevoegt blijft de boom langer groen. Bedwing ook bij deze boom je nepsneeuwdrift en richt die bus op je ramen. Zo heb je echt langer plezier van je boom en hoef je je ramen even niet te wassen. Ik zeg win-win.
Nu kan het echte versieren gaan beginnen. Bij Groene Vingers liggen en hangen de fraaiste, leukste, mooiste, gekste kerstornamenten. Haal je hart op en laat je inspireren en informeren over de laatste trends. Uiteraard zijn de kunstkerstbomen of helemaal geen boomliefhebber ook van harte welkom om rond te neuzen in de winkel of webshop van Groene Vingers.
Ik wens jullie fijne feestdagen en heb het goed en fijn met elkaar.
Liefs,
Chantal
P.S. Ik ga nog even naar de supermarkt voor een pak kristalsuiker en laat jullie weten of het werkt.