Terrarium
Er zijn ook mensen die ik probeer aan te steken met mijn groene vingers in spé, die zeggen geen ruimte te hebben voor planten. Wie heeft er nog geen plek voor die groene rakkers? Ik ben echter niet voor een gat te vangen en heb (bijna)overal een groene oplossing voor. ‘Wat dacht je van een terrarium’, zeg ik dan tegen de ‘Kleinbehuisden’. Een terrarium is toch een glazen bak met wat aarde waarin hagedissen kunnen rondbanjeren, hoor ik menig reptielliefhebber denken, dus wat heeft dit met planten te maken? Veel vragen, maar ik heb ook antwoorden voor jullie. Zitten jullie er klaar voor? Hier dan de mini Ted talk over het terrarium.
Miniatuurtuin
De Wikipedia uitleg over een terrarium beweert dat het een kunstmatige leefomgeving is van een, hou je vast, in gevangenschap gehouden diersoort die bestaat uit een volledige afsluiting van de omgeving. Tot zover Wikipedia. Je moet ook niet alles geloven wat daar staat Het terrarium waar ik het over heb, is een allesbehalve vijandige en ongewenste omgeving.
Een terrarium is een tuin in het klein. Het is gevuld met aarde misschien wat mos her en der en om het af te toppen, liggen er wat stenen verspreid door deze miniatuurtuin. Het klinkt nu heel simpel toch wordt er hard gewerkt om een omgeving te creëren die lijkt op de natuurlijke wereld. Als die bak, bol of ander vormig soort glas is gevuld met alle bovenstaande ingrediënten dan krijgen de planten veel licht en hebben ze weinig onderhoud nodig. Niet alleen perfect voor mensen in tiny houses, maar ook de plantenhater die in werkelijkheid een plantenliefhebber is omdat zijn enige makke is het niet weten hoe hij een plant moet verzorgen. Hatsikidee en klaar zijn we. Of nee, toch niet.
Het drassige type
Naast dat er verschillende vormen van glas zijn waarin je een terrarium kunt maken, bestaan er ook open en gesloten varianten. Ben je een drassig type dan is een gesloten terrarium een mooi alternatief om die moerassige omgeving na te bootsen door moerasachtige planten zoals varens of mini kamerplanten te plaatsen. Hou je meer van veel zon en weinig water geven dan kan ik je een open terrarium adviseren. In de open variant kun je mini plantjes die minder vocht en water nodig hebben zoals mini vetplanten, kleine cactussen of luchtplantjes gebruiken. De keuze is hierin echt reuze.
Flinke verantwoordelijkheid
Als je het een beetje slim aanpakt gaat jouw terrarium jarenlang mee. Oké, je moet weleens een plantje vervangen, een beetje snoeien of bijpunten, maar verder vragen ze weinig en geven ze veel. Wil je je planten meer in het middelpunt van je kamer zetten, plaats een lamp in het terrarium en zie hoe deze vorm van aandacht wordt gewaardeerd. Mocht je nou echt groene vingers hebben, maak dan zelf een terrarium, het houd je van de straat en je krijgt er zoveel voor terug. Als ik je nu niet heb overtuigd van de vele positieve gezichten van een terrarium dan weet ik het niet meer. Bij Groene Vingers kunnen ze je vast beter overtuigen over de up side van dit miniatuurtuin en bijkomend voordeel, je kunt ze daar ook aanschaffen. Mocht je het als een flinke verantwoordelijkheid ervaren, begin dan met een klein exemplaar en kijk hoe lang je het in leven houdt. Gaat het goed dan kun je een upgrade nemen. Gaat het niet goed blijf je gewoon door oefenen met kleine exemplaren.
In kleine zalen beginnen
Ik ga aan de slag met het maken van een eigen terrarium in een jampot. Zoals met zoveel dingen in het leven is er een goed advies: klein beginnen.