Water, water, water, help mijn plant verzuipt.
Water, water, water, water, hè de plant doet het niet goed. Hoe kan dat nou? Nog meer water erbij voor het beste resultaat, ja toch?! Nou euh nee, als er iets is wat we collectief (ja ook jij) om zeep helpen zijn het onze huiskamerplanten. Hoe? We verdrinken ze in water in de hoop dat ze hierdoor beter groeien. Als je een functioneringsgesprek met je plant zou voeren, is die overdaad aan water iets wat bovenaan het plantlijstje staat naast het gevoel te hebben in een te kleine of te grote pot te moeten verblijven. Die plant geeft jou en vooral mij meerdere signalen dat het water hem aan de lippen staat. Dit zijn de meest voorkomende signalen:
- Veel gele bladeren in korte tijd
-
Druppels aan de puntjes van de bladeren
-
De plant gaat wat muf ruiken (de aarde)
-
De stam van je kamerplant wordt zachter
-
De bladeren verdrogen
-
Als laatste en misschien wel het belangrijkste teken, rouwvliegjes hebben zich verzameld rondom je plant. De begrafenis of crematie kan beginnen. Hoe laat ik zien aan mijn plant dat ik echt van hem hou?!
Nu je weet welke signalen je plant in alle stilte stond en staat af te geven is het tijd voor verbetering aan onze kant. Niet alles is verloren als die plant lijdt aan één of meerdere kenmerken die hierboven staan. Wel geldt, hoe eerder je deze plantsignalen opvangt, des te groter is de kans dat je de relatie nog kan herstellen. Tijd voor een mini cursus ‘Hoe laat ik zien aan mijn plant dat ik echt van hem hou’.
De cursus neemt niet meer dan tien minuten van je tijd. Er is geen ruimte voor inloop en koffie of thee wordt niet geschonken. Doel van de cursus is om het leven van je planten aangenamer te maken, maar we verbinden er wel een target aan. Binnen twee weken is er niets meer te zien van de signalen zoals hierboven beschreven. Ik weet, het is een straffe deadline en toch gaan we het doen omdat het moet. Laat de cursus beginnen.
Watermanagement
Hoofddoel van de cursus is om het water geven te leren managen. De oplossingen zijn simpel en makkelijk toe te passen ook als je nog een beginner bent. De volgende vuistregels dien je op te volgen:
-
In de winter geef je minder water dan in de zomer
-
Over het algemeen kun je uitgaan van één keer per week water geven in de winter en twee keer per week in de zomer.
-
Kijk naar de omvang van de pot en geef vijf tot tien % van die potcapaciteit aan water. Haha, dat wist je niet hè! Of misschien ben ik de enige die jaren onder een kiezelpad heeft gelegen, maar dit opent mijn ogen op manieren die ik niet voor mogelijk had gehouden. Ik sta namelijk altijd te gieteren alsof mijn plant uit de woestijn is komen lopen en keihard roept dat ie zo’n dorst heeft. STOP HIERMEE CHANTAL en alle anderen overgieteraars, genoeg.
-
Twijfel je over het watervermogen van je plant? Haal hem dan even uit de pot, ik weet het is een smerig werkje maar je plant zal je dankbaar zijn. Zet de plant op een oude handdoek, een stuk karton of buiten en haal voorzichtig de natte grond weg. Let wel op dat je de wortels niet beschadigt. Check na dit klusje of de wortels nog lichtbruin of wit zijn. Zijn ze dat niet, voelen de wortels zacht aan en zit er smurrie op? Dan is wortelrot waarschijnlijk de boosdoener en kun je het beste de slechte delen wegknippen. Lukt dat niet? Dan is het tijd om afscheid te nemen van je huiskamervriend en uit te kijken naar een vervanger. Lukt het wel? Laat dan de oude grond drogen en/of ververs de aarde met nieuwe grond. Deze plant is weliswaar geholpen maar nog niet beter, geeft hem even de kans om er bovenop te komen.
-
Zelf gebruikte ik lange tijd een gieter om mijn planten water te geven, alleen werd ik met de tijd slordiger en kieperde ik steeds meer water in die planten. Ga aan het watermanagement! Daar hoef je geen dure oplossingen voor aan te schaffen, een maatbeker werkt ook. Een kleine kamerplant heeft vaak genoeg aan 200 ml per keer en een grote lust wel 500 ml. Wat wel helpt en helemaal niet duur is, is een analoge vochtmeter (te verkrijgen bij Groene Vingers) die geeft precies aan wanneer water van levensbelang is. Het is even wennen maar het resultaat is er dan ook naar. Je hoeft niet voor elke plant een aparte analoge vochtmeter aan te schaffen, een is genoeg. Laat je niet verleiden door waterbollen of een waterdruppelaar van de Action die zijn uiteindelijk niet waterdicht (geloof mij, ik heb ze geprobeerd) en zo kan de wortel vrolijk rotten zonder dat jij het door hebt.
-
Bij gebrek aan een vochtmeter steek je gewoon je vinger vijf centimeter diep in de pot, als het daar vochtig aanvoelt hoef je er geen water bij te doen anders wel.
-
Geef water aan de wortels en niet op het blad.
-
Als je veel planten hebt staan op je vensterbank of in de buurt van de verwarming dan verbruiken die meer water dan planten die op donkere plekken staan.
Zo, je hebt de hele cursus goed doorlopen, het is nu aan jou. Zoals wij Nederlanders altijd in goed Nederlands zeggen, the proof is in the pudding. Als je bovenstaande vuistregels toepast, kan er eigenlijk niets meer mis gaan. Als er nu water overblijft, schenk dit dan in een glas en drink het lekker zelf op. Proost!